Forleden stod den på hjemmelavet sushi i det lille hjem. Vi fik besøg af vores venner, Dorthe og Patrick, som ikke har prøvet at lavet det selv. Nu skulle det så være :)
Hver gang jeg har lavet Sushi har jeg været usikker på, hvor mange ris, der skulle til.
Denne gang valgte jeg at lave 10 dl. til 4 sultne voksne :) Der blev ris til 13 store ruller, og vi blev MEGET mætte. Jeg vil nok sige, at portionen nærmere passer til 6 voksne.
Jeg lavede følgende ruller (som du kan finde opskrifter på herunder):
California
Manhattan (laks, flødeost, salat)
Crispy Ebi
Crunchy Chicken (inspireret af rulle fra Sticks'n'sushi)
Hertil serveres selvfølgelig soya, wasabi (jeg foretrækker at røre det selv med pulver og vand), syltet ingefær og edamamebønner.
Sushiris
Jeg har forskellige kogebøger med forskellige tilberedningsmetoder, og ligesom jeg plejer, tager jeg lidt fra de forskellige.
10 dl. ris
1,3 l. vand
1 dl. sake (kan udelades
Risene skyldes i koldt vand. Kom risen i en stor skål, fyld den med koldt vand og rør rundt i risene med hænderne. Hæld vandet fra og start forfra. Dette gøres 4-5. gange til vandet er næsten klart.
Hæld risene i en sigte og lad dem dryppe af. Kom dem herefter i en stor tykbundet gryde (risene vokser meget under kogning) og kom vandet (1,3 l.) i. Lad det trække ca. 20 minutter.
Kog risene op og skru ned på lav varme (1-2). Lad risene koge i 10 minutter. Læg herefter et viskestykke mellem låg og gryder (for at absorbere dampen) og tag gryden af varmen. Lad risene stå og trække i ca. 10 min.
Hæld risen i et stort fad og vend den afkølede sushieddike (opskrift herunder) i. Vend godt rundt i risen og meget gerne med en ventilator kørende ved siden af, så risen hurtigt afkøles (et viskestykke, der viftes, kan også bruges).
Læg et viskestykke over risen og lad den køle af ved stuetemperatur.
Sushieddike (Sushi-su)
1,75 dl. risvinseddike
70 g. fint rørsukker
1 1/2 tsk. salt
koges sammen i en lille kasserolle og køles helt af.
Herunder kommer nogle opskrifter på nogle af de elementer som skal bruges i rullerne
Så er vi klar til at rulle :) |
Hjemmelavet Panko-rasp (til Crispy Ebi)
Fulgte Klidmosters opskrift - Hjemmelavet Panko-rasp
Lidt omfattende men bestemt det hele værd, hvis man skal lave Crispy Ebi
Lidt omfattende men bestemt det hele værd, hvis man skal lave Crispy Ebi
Et lille formbrød bliver til en lækker rasp |
skorpen skæres af hele vejen rundt |
Brødet køres igennem foodprocessorens rivejern |
Brødkrummerne tørres i ovnen v. 130 grader i ca. 30 min. |
Spicy Mayo (bruges til Crispy Ebi og Crunchy Chicken)
2 spsk. hellmans mayonnaise
1 spsk. sød chilisauce
1 spsk. sød chilisauce
1/2 tsk. tørret chili
Unagi Sauce (bruges til Crunchy Chicken)
Smagen i denne sauce minder om teriyaki, så en flaske færdigkøbt teriyakisauce kan anvendes, hvis man vil spare lidt tid. Jævn den evt. med lidt maizena.
Lav evt. en større portion af denne sauce og hæld den på en flaske, som kan holde sig en måneds tid i køleskabet.
Lav evt. en større portion af denne sauce og hæld den på en flaske, som kan holde sig en måneds tid i køleskabet.
1/2 dl. soya
1/2 dl. mirin (købes i asiatisk supermarked)
1/4 dl. sukker
Bland ingredienserne i en lille kasserolle og kog det sammen. Køl af.
Der er en del forberedelse til denne rulle, men den er det hele værd!
California Roll - inside out (4 ruller)
1 spsk. Hellmann mayonnaise
1 tsk. risvinseddike
1 tsk. risvinseddike
Ingredienserne blendes sammen.
2 ark tang (delt på midten)
4 agurkestave i tangens længde
1/4 avokado i smalle både
4 agurkestave i tangens længde
1/4 avokado i smalle både
Sesamfrø
Sådan rulles en inside-out
Halvér et ark tang og læg det på en filmbetrukket sushimåtte. Fordel ris på arket |
Drys sesam på risen |
Vend arket om, så risen vender nedad. |
Fordel fyldet på midten og rul rullen sammen |
En færdig rulle klar til at blive skåret ud |
Manhattan (3 ruller)
Flødeost naturel
En håndfuld iceberg i strimler
En håndfuld iceberg i strimler
3 agurkestave i tangens længde
3 ark tang
Sådan rulles en makirulle
Fordel ris på et ark tang. De yderste 2 cm. skal ikke dækkes af ris, men læg et nogle ris, som kan fungere som klister. Fordel herefter fyldet lidt under midten af rullen. |
Rul rullen stramt omkring fyldet |
Crunchy Chicken (4 ruller)
Denne rulle måtte jeg bare lave efter at have smagt den på Sticks'n'Sushi. Hvis jeg skal være helt ærlig, så synes jeg faktisk at min rulle smagte bedre ;)
Der er en del forberedelse til denne rulle, men den er det hele værd!
1 lille kyllingefilét
et skvæt teriyakisauce (eller unagisauce)
Steg kyllingefilét'en på en pande. Teriyakien tilsættes, når kyllingen er næsten gennemstegt. Skær den i strimler.
10-15 mandler - grofthakkede
et skvæt soyasauce
Rist mandlerne på en hed pande. Når de begynder at tage farve tilsættes et skvæt soyasauce under konstant omrøring. Tag mandlerne af panden og køl dem af.
Ud over ovenstående skal følgende bruges:
4 ark tang (2 hvis rullerne laves som inside-out)
Unagisauce (se opskrift længere oppe i dette indlæg)
Spicy mayo
Forårsløg
Strimlet iceberg
Crispy Ebi (4 ruller)
6 store store tigerrejer
1 portion pankorasp (link til opskrift længere oppe i indlægget)
salt og peber
mel
1 sammenpisket æg
Olie til dybstegning
Er rejerne med skal og hale, pilles de først. Halver rejerne henover ryggen og fjerne tarmstrengen (tynd og sort).
Krydder raspen med salt og peber.
Krydder raspen med salt og peber.
Vend de halve rejer i mel, herefter i æg og til sidst i raspen.
Steg de panerede rejer i olie ( det tager ganske kort tid).
Steg de panerede rejer i olie ( det tager ganske kort tid).
Læg rejerne på køkkenrulle og køl dem af v. stuetemperatur
sushiris
Spicy mayo
1/2 avocado i smalle både
evt. agurk i stave
Så er der serveret! |
Nøj, hvor ser det bare godt ud. Jeg har endnu til gode at lave sushi selv, men din fine billedserie og opskrifterne gør, at jeg sagtens tør kaste mig ud i det :-)
SvarSletGør det! Det tager noget tid, men jeg hygger mig med at stå i køkkenet i timevis med et glas hvidvin og fordybe mig i det. Resultatet er også det hele værd :)
Slet