søndag den 3. januar 2016

Nytårsdessert: Istop med 3 forskellige slags is og browniebund


Årets nytårsdessert var lidt af et projekt og et eksperiment, som heldigvis blev særdeles vellykket.
Den kræver, at man går igang nogle dage forinden (fryseelementet til min ismaskine skal fryse i min. 18 timer, så derfor kan jeg kun lave en slags is om dagen). Til gengæld kan man slappe af selve nytårsaften.
Desserten indeholder mange elementer. Synes man, det bliver for meget, kan bare bare droppe nogle af dem. F.eks. kun bruge 2 slags is, droppe marengs eller coulis.
Jeg synes dog, det hele komplimenterede hinanden rigtig godt.
For at lave toppene skal man bruge en muffinform som denne fra Eva Solo: 

Opskriften her giver 6 store desserter. Dog er der ekstra is, som man kan gemme til en anden festlig lejlighed.


Dag 1

Kaffeis - Opskrift
Fordel isen i de seks forme (fyld op til ca. 1/3) og sæt formen i fryseren


Dag 2

Sorbet af røde bærOpskrift

Fordel en stor skefuld sorbet ovenpå kaffeisen og sæt formene tilbage i fryseren.  Kom resten af isen i en boks.

Browniebund
100 g. mørk chokolade
40 g. smør i tern
1 spsk. vand
75 g. sukker
1 stort æg, letpisket
et par dråber vanilleessens (eller 1 knsp. vanillesukker)
50 g. mel
1/4 tsk. bagepulver

Forvarm ovnen til 170 grader.
Bræk chokoladen i stykker og kom den i en kasserolle sammen med smørret og vand. Smelt det vedsvag varme under konstant omrøring.
Tilsæt sukker og rør det godt sammen. Tag gryden af varmen og lad det køle et øjeblik.
Rør æg og vanille i. Sigt mel og bagepulver i dejen og rør den godt sammen med en ske.
Hæld dejen i en lille bradepande/form (25x15 cm.) - det er vigtigt, at der kan laves 6 runde bunde i samme størrelse om toppen af de 6 muffinforme. 
Bag den i ca. 15 minutter. Tjek om den er færdig ved at stikke en kødnål ned i midten og se, om der hænger noget ved.
Lad kagen køle helt af i formen. Dæk den til med staniol til i morgen.

Dag 3
Chokoladeis med mint - Opskrift

Mens isen køres i ismaskinen udstikkes browniebundene. Det passer i størrelsen med et Rosendahl caféglas (det høje).
Fyld resten chokoladeis ovenpå sorbet'en og top med en browniebund. Sæt istoppene tilbage i fryseren til i morgen.

Frugtcoulis
Lav en portion frugtcoulis af røde bær. Jeg brugte samme fremgangsmåde, som saften til sorbet'en. Saften blev herefter kogt op med et par spsk. sukker.
Køl coulis'en af.

Minimarengs - Opskrift
Der bliver for mange, men de er lækre at gå og nippe af :)


Dag 4 (nytårsaften)


Chokoladesauce
1,25 dl. piskefløde
85 g. mørk eller lys chokolade

Hak chokoladen og kom den i en lille gryde sammen med piskefløde. Kog det forsigtigt op under omrøring.
Køl chokoladesaucen af.

Tag muffinformen med istoppene ud af fryseren og lad dem stå i 5 minutter, før de forsigtigt lempes ud af formene. Sæt toppene med browniebunden nederst i en fad, som må gå i fryseren. 
Hæld chokoladesauce ud over toppene så det dækker toppen og løber ned ad siderne. Det er vigtigt at ikke al chokoladesaucen bruges, da der skal bruges lidt til anretning.
Sæt fadet med toppene tilbage i fryseren til servering.


Anretning

Sæt hver istop i midten af en stor tallerken
Kom den resterende chokoladesauce i en sprøjtepose eller frostpose. Gør det samme med den kolde bærcoulis.
Sprøjt en ring af både coulis og chokoladesauce rundt om istoppen. Træk en kniv igennem ringene, så det laver et mønster (se billedet).
Hæld lidt coulis over toppen og pynt med et par friske hindbær og et blad (mynte eller citronmelisse).
Pynt med minimarengs rundt om toppen og server straks.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar