onsdag den 4. november 2015

Efterårslagkage med kanel, æble og karamel



Denne lagkage var en af kagerne til min 33 års fødselsdag.
Den er ret anderledes i smagen end mine tidligere kager. Den har en rigtig "voksen" smag  og smager af meget. Kombinationen af kanel, frisk æblemousse og sød karamelflødeskum er rigtig lækker og balancerer rigtig godt.
Jeg er ret begejstret for denne kage som er en rigtig efterårskage - både i smag og udseende :)

Opskriften giver en stor og høj kage, og der er rigelig kage til 12 personer.

Kanelbunde (3 stk.) (kan bages i forvejen og fryses)
4 store æg
2,5 dl. sukker
1,5 dl. hvedemel
0,5 dl. kartoffelmel
1 tsk. bagepulver
2-3 tsk. stødt kanel (afhængig af hvor meget kanelsmag, man ønsker)

Varm ovnen op til 180 grader.

Læg bagepapir i bunden af en springform og klip det til. Smør siderne.
Del æggene og pisk hviderne stive.
Pisk æggeblommer og sukker til en luftig æggesnaps.
Bland de tørre ingredienser og sigt dem i æggesnapsen. Vend det godt sammen med en dejskraber. 
Vend de stiftpiskede æggehvider i.
Hæld dejen i formen og bag den på nederste ovnrille i ca. 40 min.
Køl bunden af og flæk den i 3 med en brødkniv.

Skal bundene fryses, lægges der bagepapir imellem lagene.


Æblemousse



1 kg æbler (uden skræl og kerner)
1 1/2 vanillestang
Sukker efter smag (den må gerne være syrlig, da resten af kagen jo er sød)
5 blade husblas
1/2 l piskefløde

Æblerne skæres i grove stykker og kommes i en gryde. Tilsæt evt. to spsk. vand, så det har lidt at komme i kog på.
Skrab kornene ud af vanillestængerne og gnid det sammen med lidt sukker. Kom det i gryden sammen med stængerne.
Start med at tilsætte 1 dl. sukker og kog det op. Juster med sukker undervejs.
Kog æblerne helt møre og mos dem herefter igennem en si, så du får en glat æblepuré.
Læg husblassen i blød i koldt vand i 5-10 minutter.
Giv æblepuréen et hurtigt opkog, pres vand ud af husblassen og rør det ud i den varme æblepuré.
Køl den helt af.
Pisk fløden til skum og vend det i æblepuréen.

Karamelflødecreme
150 g. sukker
1/2 l. fløde

Smelt sukkeret i en lille tykbundet gryde. Lad være med at røre i det før det begynder at smelte fra siderne. Herefter røres forsigtigt til alt sukkeret er smeltet.
Kom fløden i (det sprutter og vokser) og varm det igennem til karamellen igen er smeltet.
Køl karamelfløden helt af (køleskabsskold) før det piskes til skum - det tager lidt tid.

Smørcreme til opsmøring
150 g. smør, stuetempereret
225 g. flormelis
1 tsk. vanilleekstrakt

Skær smørret i mindre stykker og pisk det med flormelisen, som tilsættes lidt af gangen.

Rør vanilleekstrakt i.

Til pyntning har jeg brugt:
Brun fondant til kanterne
Flødeskum (af ca. 2 dl.) 
En håndfuld knuste makroner
Sukkerkugler (perlemor) f.eks. fra Dr. Oetker
Karameliserede hakkede nødder (færdigkøbt i Aldi)

Læg kagen sammen i en kagering således:
Bund - karamelflødecreme - bund - æblemousse - bund.
Opsmør kagen med smørcremen og pynt den med ovenstående eller hvad du selv lyster :)


1 kommentar:

  1. Hejsa
    Jeg ville bare høre om du har et tip til at blande æggesnapsen og de tørre ingredienser i kanelbundende med æggehviderne, jeg ender nemlig altid med klumper??

    Og hvilken størrelse springform bruger du? :)

    SvarSlet