mandag den 30. marts 2015

Groft landbrød med surdej






Så blev det påskeferie og dermed tid til lidt brødbagning igen.
Jeg er gået over til en anden surdej. Opskriften kan findes her: Surdej Den virker bedre og tager kun 4 dage på køkkenbordet, før den er klar.
Jeg havde lidt forskellige meltyper, flager, frø og kerner i skabet, og det er blevet til to lækre grove brød med dejligt smag og sprød skorpe :)

Jeg har brugt hævekurve, som giver brødene en flot form og det karakteristiske fine mønster.
Har man ikke sådan nogle, former man bare brødene, som man selv vil.

6 dl. koldt vand
10 g. gær
1,5 dl. surdej (se link til opskrift længere oppe)
1 spsk. honning
20 g. fint salt (gerne havsalt)
50 g. hørfrø
50 g. solsikkekerner
50 g. rugflager
200 g. halvsigtet rugmel (eller erstat af anden grov meltype)
600-700 g. hvedemel


Udrør gæren i vandet. Tilsæt de øvrige ingredienser (hvedemelet lidt ad gangen) og ælt dejen godt sammen (bedst i røremaskinen) ca. 10 minutter. Dejen skal slippe skålens kanter, men må ikke være for tør.
Dæk skålen med film og sæt den til hævning i køleskabet i 12-24 timer.

Vend dejen ud på en meldrysset bordplade. Form brødene i den ønskede form (rund eller aflang). Bruger man hævekurv er det vigtigt, at denne er godt drysset med mel, så dejen ikke hænger i, når brødet skal vendes ud. Uden hævekurv sættes brødene på en bageplade med bagepapir.
Lad brødene efterhæve ved stuetemperatur i ca. 2 timer.

Opvarm ovnen + bagesten (eller bageplade) til 230 grader.

Nu skal brødene bages. 
Har man hævet i hævekurv, er det nemmest at bruge en bagespade, som lægges ovenpå kurven og så vendes rundt, så brødet kommer til at ligge på bagespaden. Lad det herefter glide over på den varme bagesten.
Uden hævekurv trækker man bagepapiret med brødet over på stenen.

Bagetid: ca. 30 minutter.





2 kommentarer:

  1. Brød i hævekurv er simpelthen så smukt. Jeg skiftede også surdej for et halvt års tid siden. jeg har altid brugt en tør til rugbrød, men prøvede i stedet med en våd. Det er jo meget mere fleksibelt, og nu bager jeg sjældent uden.

    SvarSlet
  2. Nemlig :) Det giver så meget god smag til brødet!

    SvarSlet