søndag den 16. februar 2014

Ølandsbrød/boller



Jeg har tidligere forsøgt mig med Meyers Ølandsbrød uden det store helt. Dejen var meget tynd (hvilket den i følge hans opskrift også skulle være), og brødet flød derfor ud og blev meget tyndt.
Nu har jeg lavet min egen opskrift på ølandsbrød og det er blevet særdeles vellykket. Det blev et smukt og velsmagende brød med supersprød skorpe og store huller. Jeg har bl.a. erstattet en del af ølandsmelet med alm. økologisk hvedemel, som giver større opbagning af brødet. Der er også mere mel i brødet.


Opskriften giver 2 store brød eller 20 boller

6 dl. vand
10 g. gær
1,5 dl. surdej - opskrift
20 g. havsalt
200 g. fuldkornsmel af ølandshvede (evt. Meyers)
200 g. ølandshvedemel (evt. Meyers)
400 g. økologisk hvedemel

Udrør gæren i vandet. Tilsæt de øvrige ingredienser og ælt dejen godt igennem på røremaskine ca. 20 min.
Stil dejen til hævning i køleskabet i et døgn.
Vend forsigtigt dejen ud på en meldrysset bordplade. 
Del forsigtigt dejen i det ønskede antal (afhængig af om det skal blive til brød eller boller) og læg brødet/bollerne på bageplader med bagepapir.
Efterhæv i 1-2 timer.
Varm ovnen op til 230 grader med en bagesten eller bageplade, hvis man ikke har en sten.
Træk bagepapiret med brødet over på den varme sten og bage brødet i 20-25 (5 min. mindre for boller). Brødet skal have en mørk brun skorpe og lyde hult, når man banker under bunden.


2 kommentarer:

  1. Jeg har også gennem nogen tid eksperimenteret med Ølandsbrødet med Meyers opskrift som udgangspunkt. Brødet bliver fint og luftigt og med en rigtig god smag. Men skorpen kan jeg ikke få sprød. Hvad kan der være galt?

    SvarSlet
  2. En del af det kan i hvert fald handle om temperaturen. Prøv at bage det ved lidt højere temperatur - 250 grader.

    SvarSlet