Oksefond


I forbindelse med min rødvins/portvinssauce til nytårsaften kogte jeg selv en oksefond.
Det var nemt, men tidskrævende. Det er en fordel at lave den dagen inden, den skal bruges, hvis ikke før (den gør sig fint i fryseren). Den kan også bruges som klar suppe.

Opskriften giver kun ca. 1 l. fond, men opskriften kan skaleres op, hvis man ønsker en større portion.

ca. 700 g. oksekraftben
lidt smør
1 spsk. tomatkoncentrat
2 l. vand
1 stor gulerod
1 stort løg
2 fed hvidløg
1 stor skive selleri
1 laurbærblad
et par stilke timian
3 peberkorn

Rens grøntsagerne og skær dem i grove tern.
Brun benene i smørret.
Tilsæt tomatkoncentrat og rør godt rundt i det.
Tilsæt vand, grøntsager og krydderier.
Kog det op. Skum for urenheder.
Skru ned og lad det simre i 3-4 timer.


Når fonden er kogt godt ind, sies den igennem en finmasket sigte.
Sæt fonden på køl et par timer til fedtet har samlet sig og er størknet oven på fonden. Fjern fedtet og så er fonden klar til brug eller frysning.

Kommentarer